L’Ajuntament de Peramola ha inaugurat aquest dissabte la plaça “25 de gener de 1714”. L’espai recorda els fets tràgics que va patir la vila en aquella data, com a conseqüència de la repressió de l’exèrcit borbònic per la revolta dels peramolins contra l’abús dels tributs de guerra a què eren sotmesos. L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa del municipi, Gemma Orrit, el doctor en Història Francesc Serra i l’escriptor i lingüista Josep Espunyes, que ha llegit un poema commemoratiu.

Espunyes, mentrestant, ha explicat que el 25 de gener de 1714, “la vila de Peramola va viure, probablement, la tragèdia més gran de la seva història”. El motiu va ser el fet d’haver pres part, d’una manera molt activa, en la revolta que diversos pobles de Catalunya van dur a terme cap al final de la Guerra de Successió, en veure’s obligats a pagar més i més tributs de guerra a l’exèrcit borbònic. Uns tributs, d’altra banda, injustos i arbitraris”.
Com a conseqüència de la revolta, les tropes comandades pel brigadier Josep Vallejo van fer una incursió a Peramola, que era considerat el bressol comarcal de la rebel·lió, i hi va fer degollar i penjar diversa gent, a més de calar foc al poble. Aquells fets van provocar un fort impacte a tota la contrada.

Parlen al vídeo: GEMMA ORRIT, ALCALDESSA DE PERAMOLA

El Pirineu avui