La llei que regularà la creació d´una cort arbitral es presentarà a tràmit aquest any. Així s´ha avançat durant l´esmorzar-col·loqui que la Cambra de Comerç i el Col·legi d´advocats han organitzat aquest divendres, amb la participació d´experts internacionals.
La creació d´una cort arbitral és un projecte conjunt de la Cambra de Comerç i del Col·legi d´advocats i podrà ser una realitat un cop s´aprovi la llei que regularà el seu funcionament. Segons han avançat des del Col·legi d´advocats, el text està gairebé a punt, i es podria aprovar aquest mateix any. "L'esborrany està redactat. S'han fet unes modificacions i el Govern està darrere de la supervisió d'aquesta llei, perquè haurà de ser l'impulsor, qui haurà de promoure la seva promulgació", avança el vocal del Col·legi Joan Monegal.

La cort, que es crearà amb l´objectiu de resoldre conflictes entre empreses, permetria evitar la judicialització. Pero l´arbitratge és una eina que es pot aplicar a altres tipus de conflictes. "Abarca molt, pot resoldre fins i tot conflictes amb herències, no has d'anar a la jurisdicció ordinària", assegura el vicepresident de la Cambra de Comerç, Jordi Daban.

Andorra disposa d´una llei d´arbitratge des del 2014. Arrel d´això es va signar el conveni de Nova York de 1958, que reconeix la validesa dels laudes arbitrals internacionals dels països adherits, el que obre la porte al fet que es puguin celebrar arbitratges internacionals en territori del Principat.

Parlen al vídeo: Joan Monegal, vocal del Col·legi Advocats - Jordi Daban, vicepresident de la Cambra de Comerç,

El Pirineu avui