De ser un joc de nens a la inclusió a la llista de patrimoni cultural immaterial de la Unesco. Aquest dimecres s'ha presentat "Roda el foc", el llibre que recull el testimoni, les experiències i els episodis que van portar a la recuperació de les falles d'Andorra la Vella.

"Roda el foc", de l'escriptor, periodista i fallaire, Albert Roig, recull veus d'un passat crucial per entendre la recuperació d'una festa que és patrimoni de la humanitat. Fidel Solsona recorda com Pere Canturri, aleshores director del col·lectiu d'activitats culturals d'Andorra la Vella, li manifesta la decepció perquè l'esbart decideix cremar torxes amb el poema del Canigó en un intent de recuperar les falles "però no eren les que ell recordava" . Era l'any 1983 i junts van buscar la manera de reviure la tradició tal com havia estat. Andreu Cardona els va explicar com. "Van venir a buscar-me i els vaig ensenyar com es tallava l'escorça i com es feien les falles", recorda.

Cardona va ser d'aquells que van ajudar en la recuperació. Explica que la seva falla era la que cremava durant més estona. El truc se'l va ensenyar el seu padrí: "Em va dir que al vespre la posés dins l'aigua".

El llibre es ple de moments i records visuals, com la primera vegada que es crema una falla al cim del Canigó. "Va ser un honor cremar-la davant de tothom i explicar que era una tradició andorrana", manifesta Solsona.

I tot plegat acaba amb la declaració de l'1 de desembre del 2015. De la mateixa manera que ho va fer gent com Pere Canturri i Andreu Cardona amb l'experiència, amb el llibre d'Albert Roig deixa un llegat per a generacions futures.

Parlen al vídeo: FIDEL SOLSONA, TÈCNIC DE RECERCA I PATRIMONI - ANDREU CARDONA, FALLAIRE HISTÒRIC

El Pirineu avui