La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha anunciat aquest dilluns, durant l'esmorzar de Nadal que el Govern ha ofert als mitjans de comunicació, que la Unió Europea ha acceptat que el sector del tabac tingui un període de transició de 30 anys i que es mantingui l'status quo durant sis anys.
Ubach, ha explicat que a partir del setè any que entrés en vigor l'acord d'associació amb la UE que actualment s'està negociant, s'anirien reduint els drets de duana i cada cinc anys es farien reunions bilaterals per avaluar i fer el seguiment del procés de diversificació econòmic.
Segons ha remarcat la ministra, Europa demana a canvi reforçar la lluita contra el contraban i marcar el diferencial de preu del tabac.
Fent referència a aquest tema,, el cap de Govern, Antoni Martí, confirma que té pendent una reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per tractar el diferencial de preus del tabac.
Tant Ubach com Martí han assegurat que tant els fabricants com els colliters estan "força satisfets" amb l'acord, ja que s'ha aconseguit un marge "suficientment llarg per fer la reconversió de les seves fàbriques". Segons els càlculs fets, Martí ha dit que les fàbriques poden ser viables durant uns 25 anys i, a més, aquest termini permetrà que els contractes amb els colliters puguin ser a llarg termini per tal d'assegurar-los els ingressos.

El Pirineu avui