Un grup de veïns ha iniciat una campanya a Change.org per tal d’aconseguir que l’ajuntament d’Oliana es posi en contacte amb alguna empresa de l’Alt Urgell o de la demaració de Lleida per poder instal·lar fibra òptica a la població. De moment ja han recollit gairebé 300 signatures. Tal com recullen a l’escrit, volen poder gaudir d’una connexió de banda ampla a internet amb uns preus justos i dignes del segle XXI i de pas donar feina a empreses de la comarca o la demaració. Així, destaquen que algunes empreses locals ja han portat la fibra òptica a petits pobles com Arfa, Montferrer o el Pla de Sant Tirs. També assenyalen que actualment a Oliana només es poden conectar mitjançant la xarxa telefònica de coure amb una potencia maxima de 10Mb teorics. En realitat, però, lamenten que a les cases més pròximes a la central només els arriben als 7 o 8 megues reals, una potència que va disminuint als immobles més allunyats de la central. També indiquen que la xarxa de coure no s´ha rehabilitat mai, i lamenten que si almenys s’hagués renovat es podrien assolir els 20 megues simètrics. A l’escrit també recorden que els ajuntaments de Coll de Nargo i Organyà estan contactant amb empreses locals per tal de tenir una xarxa de fibra òptica estable abans de l’estiu.
Els promotors de la demanda assenyalen que una xarxa moderna de fibra òptica beneficiaria tant a particulars com a PYMES, i també als pobles de la vall d´Oliana. Afegeixen que no confien que Telefònica, per iniciativa pròpia, porti la fibra al poble, ja que està allunyat de grans nuclis de població i no disposa de prous clients com per fer-ho rentable econòmicament per a una gran empresa. Per la seva banda, i en declaracions al dirari Segre, l’alcalde d’Oliana, Miquel Sala, ha lamentat que els impulsros de la demanda no s’hagin posat en contacte abans amb l’ajuntament. També ha indicat que fa set mesos van contactar amb Movistar per tenir fibra òptica, però que els han dit que per al 2018 no tenen pressupost per fer-ho. En aquest sentit, ha assegurat que arribat el moment contractaran el servei a través d’un concurs públic perquè hi pugui optar totes les empreses que ho vulguin.

change.org - Volem Fibra optica a Oliana

El Pirineu avui