El patchwork és l'art de confeccionar tapissos i cobertors amb retalls de teles però en els seus inicis també s'elaboraven vestits, armilles, tapets, etc.
El terme patchwork prové de l'anglès: patch (pedaç) i work (treball, obra). Literalment vol dir treball amb pedaços. És una tècnica tèxtil ancestral que permet confeccionar peces unint fragments de tela de diferents tipus i colors. És a dir, a través de la unió de pedaços i suportat sobre el brodat d'una tela encoixinada anomenada quilt, es forma un altre tela amb un disseny més gran.

L'origen d'aquesta tècnica es perd en la memòria de les diferents cultures que han poblat la terra. En els seus inicis, el patchwork consistia en la unió de restes de material tèxtil amb finalitats útils, com podria ser la d'abrigar-se o la de reparar la roba. Era una manera d'aprofitar peces de roba que ja no es feien servir o que estaven parcialment trencades. Degut al ús en els seus orígens, el patchwork es pot considerar una forma de reciclar o fer prevenció de residus, i per això enguany aquesta activitat s'ha inclòs en els tallers que es fan a la La Valireta d’Encamp per celebrar la setmana europea prevenció de residus

Parlen al vídeo: LOURDES BASAGANYA, PROFESSORA PATCHWORK

El Pirineu avui