En el marc del programa Cultura Viva 2017 sobre recerca etnològica a Catalunya, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha acollit una jornada sobre “La recerca sobre la bruixeria a les terres de Lleida i el Pirineu”. La jornada ha mostrat parts dels resultats d'un estudi etnogràfic que s'ha realitzat al llarg del Pirineu i la Plana de Lleida, a partir de testimonis d'experiències en primera i segona persona relatives a episodis de bruixeria. Les experiències es situen durant la primera meitat del segle XX.

Durant l'edat mitjana i l'edat moderna la paraula bruixa tenia unes connotacions molt negatives vinculades a l'infanticidi, la mort de bestiar i la fam. No va ser fins a l'arribada del cinema on el concepte de bruixa deixa de ser negatiu i va adquirint una nova interpretació.

Les dones acusades de bruixeria tendien a ser dones que no encaixaven en l'ideal femení de l'època.

La recerca etnològica ha comptat amb més de 80 entrevistes realitzades entre la Plana de Lleida i el Pirineu. Des de l'equip de recerca s'estan contrastant els resultats per veure canvis en els diferents territoris.

Parlen al vídeo: PAU CASTELL, HISTORIAADOR - NÚRIA MORELLÓ, ANTROPÒLOGA

El Pirineu avui