L'ajuntament de Guils de Cerdanya ha projectat la millora i embelliment del cementiri vell de Saneja, un espai que es troba força deteriorat. L'actuació preveu l'ordenació del cementiri i el seu entorn, l'obertura d'una nova porta d'entrada a la part posterior i la il·luminació de l'església de Sant Vicenç, que guanyarà protagonisme. La redacció del projecte ha anat a càrrec de l'estudi d'arquitectura Maurell de Barcelona, que ha accedit a fer-lo gratuïtament, ja que la família és originària de Guils i, de fet, té els seus avantpassats enterrats al cementiri.

El projecte de millora compta amb la col·laboració de la historiadora local, Dolors de Moxó, que ha fet un estudi exhaustiu de les famílies enterrades, fins a 164 -les primeres del 1871 i la darrera el 1961-, i de com es celebraven els enterraments. Tota aquesta informació es plasmarà en uns panells que s'instal·laran al nou accés del cementiri.

Tot plegat suposarà una inversió de 50.000 euros, que finançarà el propi ajuntament.

Abans d'iniciar els treballs, el consistori preveu fer una reunió amb els veïns per explicar-los el projecte, tal com va fer amb les obres de millora del cementiri de Guils.

Parlen al vídeo: CRISTIAN MAURELL, ARQUITECTE - DOLORS DE MOXÓ, HISTORIADORA - VALENTÍ TUSET, ALCALDE DE GUILS DE CERDANYA

El Pirineu avui