El càncer de mama es pot curar en un percentatge molt elevat de casos. Aquest és el missatge d'Assandca coincidint amb la setmana mundial d'aquesta malaltia. L'entitat ha organitzat una taula rodona amb especialistes i testimonis.

El càncer de mama es pot afrontar amb més garanties d'èxit que fa tan sols deu anys. Aquest és el missatge que es pretén difondre des d'Assandca, coincidint amb la setmana mundial d'aquesta malaltia. Una taula rodona, organitzada per l'entitat amb participació d'especialistes i dones que l'han patit, ha servit per exposar com afrontar-lo i com es tracta. A Andorra queda camí per recórrer, tot i que aquest dimarts l'entitat es congratulava d'una bona notícia. "Tenim un cirurgià que es dedicarà a fer la reconstrucció mamària al país. Cada dia tenim més mitjans, però no tots", insisteix Josep Saravia, el president d'Assandca.

La medicina, els últims avenços i la pedagogia han ajudat a superar els tabús que envoltaven la malaltia. Els especialistes recorden que els casos detectats se superen en un percentatge molt alt. "Cada vegada el tabú és menys important. Les dones ho viuen com una malaltia com una altra", celebra el cirurgià especialitzat Pere Collell.

Alguns testimonis n'han parlat en primera persona; és el cas de la Liliana. La seva és una opinió que cal tenir en compte, basada en una dura experiència. El seu missatge és clar: l'actitud amb què s'afronta la situació és determinant. Va patir dos vegades el càncer, als 30 anys i als 35. "Ha sigut molt complicat, però te'n pots sortir, amb molta força, lluitant molt, envoltant-te del millor que tens a la vida, de les coses bones", recomana.

El programa de cribratge del càncer de mama del Ministeri de Salut va detectar, entre el gener del 2016 i el setembre d´enguany, 21 casos. Des que es va implantar aquesta iniciativa, el 2008, se n´han detectat 79 casos.

Parlen al vídeo: Josep Saravia, President d'Assandca - Pere Collell, cirurgià especialitzat - LILIANA

El Pirineu avui