El Pallars Sobirà és la comarca de l’Alt Pirineu, Aran i Ponent que més recicla i Cerdanya la que menys. Pel que fa a la que més residus genera, aquesta és la Val d'Aran, bàsicament pel seu pes turístic. Així s’ha donat a conèixer en la presentació de l’estudi de dades estadístiques de residus, que s’ha fet aquest dimarts a Lleida. En el cas del Sobirà, els 4 municipis de les valls d’Àneu tenen el percentatge més alt de recollida selectiva neta: la Guingueta d'Aneu, Espot, Esterri d'àneu, i l'Alt Aneu.

En total, l'any 2016, el conjunt de la demarcació de l’Alt Pirineu, Aran i Ponent va generar prop de 200.000 tones de residus municipals, que són 1,2 quilos per habitant i dia. Això és una mica més que l'any anterior però per sota de la mitjana de Catalunya. Des de l'Agència de Residus de Catalunya demanen més implicació per part dels ajuntaments per incentivar els ciutadans.

Per tal de millorar aquestes dades i fer créixer el reciclatge, la Generalitat pujarà el cànon l'any que ve uns 5 euros, fins arribar als 35,6 euros la tona.

Parlen al vídeo: JOSEP MARIA TOST, DIRECTOR AGÈNCIA RESIDUS CATALUNYA

El Pirineu avui