La sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest dilluns la primera jornada de presentació dels Plans de contingència territorials per afrontar incidents amb múltiples víctimes a l'Alt Pirineu i Aran. L'objectiu de la sessió ha estat donar a conèixer, per part dels professionals sanitaris, els protocols a aplicar en casos d'incidents amb més de 6 víctimes greus o 10 de més lleus. El pla d'actuació s'activa en el moment en que es produeix l'incident. La ràpida intervenció i la coordinació de tots els agents implicats, el sistema d'emergències mèdiques, els centres sanitaris, Mossos d'Esquadra, Bombers, Policia Local i Protecció Civil, és vital.

Aquests plans són el resultat de mesos de treball per part de tots els agents. Es poden aplicar en situacions d'emergència en incidents de tot tipus on hi hagi diverses víctimes, ja siguin de trànsit, d'intoxicació alimentària o causades per una catàstrofe natural.

La jornada ha comptat amb la presència la delegada territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada, així com de diversos representants polítics de la comarca. Amorós ha justificat el fet de realitzar la primera sessió a Cerdanya pel seu potencial mèdic derivat de la creació de l'Hospital transfronterer i ha posat en valor el fet de comptar amb una regió sanitària pròpia. Per la seva banda, Cortada ha destacat que malgrat la poca població de l'àmbit territorial, és important comptar amb aquest protocol, ja que es poden donar moltes casuístiques derivades de l'activitat turística, les comunicacions o la meteorologia.

L'acte, que ha compta amb la participació d'una cinquantena de professionals, ha estat organitzat conjuntament per la Regió Sanitària i la Delegació Territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, i forma part del primer dels actes de presentació d'aquest pla que es realitzaran a nivell territorial. Les pròximes sessions de presentació seran a la Seu d'Urgell el proper 26 d'octubre el 8 de novembre a Tremp.

Parlen al vídeo: ÍÑIGO SOTERAS, CAP URGÈNCIES HOSPITAL CERDANYA

El Pirineu avui