El departament de Cultura, l'Obra Social La Caixa i el Bisbat d'Urgell han restaurant recentment l'església de Sant Serni de Meranges, d'origen romànic i declarada Bé Cultural d'Interès Nacional pels seus valors patrimonials. El temple es trobava en mal estat i per això fa uns anys ja es van fer treballs de millora a la coberta. Ara, però, calia portar a terme un projecte de restauració integral que permetés restaurar tant l'exterior com l'interior del monument per pal·liar les problemàtiques més greus, com eren les humitats i la degradació dels paraments, així com conservar el patrimoni arquitectònic i artístic. Concretament a l’exterior s’ha millorat l’evacuació d’aigües, s'ha consolidat l’absis i s’han dut a terme arranjaments puntuals a les cobertes. A l’interior, en el que no s’hi intervenia des de la dècada dels setanta, s’ha pogut actuar gairebé en la seva totalitat, rejuntant les parets, treballant tot el sostre, col·locant un terra de fusta amb ventilació i renovant la il·luminació.

Durant els treballs de restauració, que han durat aproximadament un any, s’han posat al descobert a la volta de l’església unes pintures murals d’estil barroc, datades al 1728, probablement d'un autor d’estil similar al de l’artista de l’església de Sant Climent de Talltorta. Els treballs han permès consolidar la totalitat les pintures, tot i que només s'han deixat unes cales obertes com a mostra del que es conserva a l’espera de què més endavant es puguin restaurar.

La restauració de l'església de Meranges ha tingut un cost de 130.000 euros i s'emmarca en el Programa Romànic Obert que impulsa el departament de Cultura de la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” i el Bisbat d'Urgell. Tot i que aquesta restauració ha permès actuar en gran part del monument, restaran pendents de restaurar les pintures barroques i les façanes exteriors així com el pòrtic d’accés i la portalada romànica. 

L'acte d'inauguració de les obres va tenir lloc el passat 29 de setembre i va estar presidit per l'Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives.

Parlen al vídeo: ESTEVE AVELLANET, ALCALDE DE MERANGES

El Pirineu avui