Durant les darreres excavacions que s'han portat a terme aquest juliol al jaciment del Castellot de Bolvir, s'ha confirmat l'existència d'un gran camp de sitges ibèriques amb una densitat important de dipòsits d'emmagatzematge. A més, s'ha finalitzat l’excavació a la zona sud-oriental, documentant-se un sector ibèric amb finalitats culinàries de gran abast, i que segurament formaria part d’un edifici més complexa. Pel que fa a la zona de la muralla, s’ha realitzat l’obertura d’un nou tram, documentant-se una vintena de metres més de traçada del clos medieval.

Durant aquesta darrera campanya han sortit a la llum alguns objectes de gran valor històric que ja es poden contemplar al museu de l'Espai Ceretània de la localitat. Es tracta de petits estris com una destral, un ganivet, un anell o un didal.

Les excavacions, que duren quatre setmanes, són impulsades i finançades pel consistori municipal, i estan incloses en un projecte d’investigació de la UAB, la qual també aporta part dels recursos econòmics a través d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Hi participa una cinquantena d’estudiants i graduats d’Història i Arqueologia, coordinats per un grup de professionals de l’empresa Arqueòlegs.cat, sota la supervisió tècnica de l’equip d’arqueòlegs que dirigeix el projecte de recerca.

Aquest cap de setmana, el jaciment del Castellot de Bolvir ha participat al 17è Cap de Setmana Ibèric, unes jornades que es celebren a molts jaciments de Catalunya i que formen part de la Ruta dels Ibers, impulsada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. Durant els dos dies s'han ofert activitats gratuïtes dirigides a tots els públics, com ara una una jornada de portes obertes al museu, una visita guiada al jaciment del Castellot i una conferència i tastet de vi.

El Pirineu avui