Després de l’èxit de la primera conferència del cicle “Desenterrant el passat”, celebrada la setmana passada i amb l’acta de consagració de la catedral de Santa Maria d’Urgell com a protagonista, aquest dimecres ha tingut lloc la segona sessió. La protagonista també ha estat la catedral de Santa Maria d’Urgell gràcies a la conferència del professor d’Història de l’Art Medieval de la Universitat de Girona, Gerardo Boto Varela, titulada “Les canviants fesomies de la catedral. Al centenari de Santa Maria d’Urgell de Josep Puig i Cadafalch”.

El professor Gerardo Boto Varela és actualment un dels principals especialistes del país sobre la catedral d’Urgell. Els seus estudis al voltant del temple li han permès formular una sèrie de propostes sobre els orígens i l’evolució arquitectònica de l’actual catedral, edificada per iniciativa del bisbe Ot d’Urgell a partir de la segona dècada del segle XII, així com les seves relacions amb al temple anterior, també romànic, promogut pel bisbe Ermengol.

Aquesta xerrada ha obert un conjunt d’accions vinculades amb la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell, que inclourà diverses conferències entre els mesos d’octubre i novembre, i que culminarà amb una exposició al voltant de les restauracions de la catedral d’Urgell durant el segle XX, segons les propostes formulades pel cèlebre arquitecte modernista a partir de l’any 1915.

Parlen al vídeo: GERARDO BOTO, HISTORIADOR

El Pirineu avui