El despoblament és un dels principals riscos a què ha de fer front l’Alt Pirineu, ja que amenaça la seva supervivència com a territori.
Justament per combatre situacions com aquestes, la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmana un informe que planteja un seguit de mesures per fer-hi front. Entre d’altres coses, el document aposta perquè hi hagi més coordinació de les polítiques comunitàries, una major eficàcia en la gestió dels fons per estimular el desenvolupament econòmic de regions amb problemes de pèrdua de població i una discriminació positiva a l’hora de finançar aquests territoris menys poblats. L’informe ha estat aprovat després de rebre 200 esmenes i ara s’haurà de ratificar al ple de l’Eurocambra que se celebrarà a Estrasburg el mes de desembre. El pla desgrana un seguit de propostes amb un horitzó que arriba fins al 2027. Cal recordar que, segons un recent estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, a l’Alt Pirineu i Aran hi ha dos municipis especialment afectats pel risc de despoblament: Cava, a l’Alt Urgell i Bausèn, a la Val d’Aran.

El Pirineu avui