Aquest dissabte, Esterri d'Àneu, ha acollit les Jornades per l'Excel·lència on s'ha tractat la situació actual del sistema sanitari del Pirineu.

Al llarg de la jornada, els diferents ponents han tractat les mancances del sistema i han posat en comú possibles solucions. Els factors que s'han destacat més són la manca de recursos i professionals que hi ha actualment al sistema sanitari, que limiten el servei sanitari de qualitat, ja que el Pirineu representa el 0,9% de la població, però el 18% del territori.
També s'ha destacat la necessitat d'un transport nocturn com hi ha a altres països per garantir els desplaçaments les 24h del dia.

Amb la crisi el sistema sanitari està sota mínims, alguns ponents han apuntat que per cobrir un territori tan extens, amb el personal que hi ha actualment no és possible.

Un altre tema que s'ha debatut molt ha estat la falta de comunicació entre professionals. Al llarg de les jornades, s'ha denunciat repetides vegades la falta de comunicació entre el servei primari i els hospitals que afecta el servei que rep el pacient. Un altre factor que atribueixen a la falta de comunicació és la distància amb els centres hospitalaris, ja que el desplaçament i l'atenció suposa un cost pel sistema sanitari.

Un dels debats que fa temps que es tracta és el copagament. Segons el ministre de Sanitat del Govern d'Andorra, Carles Álvarez Marfany, el copagament no és una solució pel dèficit de la sanitat, ja que Andorra, adoptant el sistema ha multiplicat el dèficit.

El Pirineu avui