A Andorra no hi ha registres històrics que permetin saber si els últims anys ha augmentat el nombre d'allaus. Tot i així, hi ha factors evidents que influeixen en el fet que es produeixin de manera més recurrent. Per aquest motiu, els experts aposten per conscienciar els muntanyencs i prevenir conductes arriscades.

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, alerta que durant l'hivern es tendeix cada vegada més a anar a les zones situades fora de les pistes d'esquí, "i això fa que el medi estigui menys controlat i les allaus puguin ser un problema més important". A més, afegeix que "el canvi climàtic modifica la intensitat de les nevades i fa pujar les temperatures, fet que provoca que el mantell de neu es comporti de manera diferent". En aquest sentit adverteix que "la freqüència d'allaus i la seva tipologia es pot veure modificada a causa del canvi climàtic, per això és important poder-ho preveure i informar".

Al Principat, les estacions estan en permanent vigilància i en fan baixar moltes en els seus dominis. Pel que fa als accessos, s'ha invertit sobretot a la zona d'Arcalís per fer més segura la via. De fet, la franja nord és la més afectada, segons indica el director de l' Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra, Marc Pons.

El comportament de les allaus, les tècniques per prevenir-les i els protocols de seguretat que s'han d'aplicar s'estan analitzant a Ordino en les V Jornades tècniques de neu i allaus, que apleguen 250 especialistes d'arreu del món. El simposi s'ha recuperat després de sis anys sense celebrar-se, amb la voluntat de fer-lo cada dos anys a Andorra.

Parlen al vídeo: Èric Jover , Ministre Educació - Marc Pons. Director de l' Observatori

El Pirineu avui