L’Alt Urgell ha pogut votar amb una certa normalitat, tot i els problemes informàtics amb el vot electrònic i l’amenaça policial que ha planat durant tot el diumenge. A la Seu d’Urgell han votat 3.278 persones, de les quals 3.135 han optat pel “sí” i 127 pel “no”. Les votacions han començat amb tranquilitat tot i els problemes informàtics, però a mig matí ja s’ha hagut de tancar el col·legi que s’havia habilitat a l’arxiu a causa de la intervenció dels Mossos, que han creat un cordó per evitar que hi entrés més gent. La resta de col·legis s’han anat tancant de forma progressiva. Alguns ho han fet per l’acció dels Mossos, que no han entrat a retirar les urnes per la força però han impedit que accedissin més votants, com en el cas de Sant Domènec. El darrer en tancar ha estat el de les Monges, i més d’un miler de persones s’hi ha concentrat per protegir-lo, davant la imminent arribada dels agents de la Guàrdia Civil. Aquests s’han quedat a les portes de la ciutat, però no han arribat a temps d’impedir que es pogués posar l’urna a resguard, tot tancant el col·legi abans d’hora. Tot plegat ha fet que des de l’ajuntament hagin indicat que la lectura dels resultats no pot ser convencional.

La resta de grups independentistes amb representació a l’ajuntament, així com el responsable de Catalunya en Comú a la ciutat també han condemnat la violència aplicada per l’Estat espanyol.

Des d’Òmnium Cultural, mentresant, han celebrat que, finalment, el referèndum s’hagi pogut celebrar, tot i la repressió de l’Estat.

A la resta de municipis de la comarca també s’ha pogut votar amb certa tranquilitat, més enllà dels problemes informàtics i la por a l’arribada de la policia espanyola. De fet, aquesta ha planat fins que s’ha acabat el recompte.

En algunes localitats més petite s’ha optat per resguardar les urnes a migdia o mitja tarda, un cop havia votat la majoria del cens, per tal d’evitar que la policia se les endugués plenes de vots.

Parlen al vídeo: XAVIER MUNT, ERC - PAU LOZANO, CUP - JORDI PINO, CATALUNYA EN COMÚ - ALBERT BATALLA, ALCALDE DE LA SEU D’URGELL - NÚRIA OLIVA, ÒMNIUM CULTURAL ALT URGELL - MIQUEL SALA, ALCALDE D’OLIANA

El Pirineu avui