L´abstenció en les eleccions ha crescut exponencialment. Fins al 2009 la participació era molt alta, amb el 80%, a partir d´aquell any, però, comença a minvar, fins arribar al 66% les eleccions del 2015.

Per conèixer el perquè d´aquest increment el Consell General va encarregar un estudi al CRES. Algunes de les causes són semblants a les dels estats veïns, però també hi ha particularitats andorranes, com la visió d´una part de la població pel que fa al funcionament del sistema polític com a sistema d´intercanvi de favors.

El perfil de l´abstencionisme que més creix és el d´home, de 26 a 35 anys i treballador del sector secundari. És a dir, sovint que treballa els caps de setmana i que considera que no ha tingut les mateixes oportunitats que altres, i sovint es mostra desencantat.

L´estudi fa diverses propostes, com depurar el cens, fomentar les eleccions per correu de les persones que viuen fora o treballar per canviar l´imaginari sobre el sistema polític. El Consell General s´ha compromès a estudiar les propostes.

Pel que fa a l´evolució de l´abstenció, el director del CRES creu disminuirà de cara a les eleccions vinents, entre altres, pel context de millora econòmica i perquè ja estan més consolidades les noves opcions polítiques.

Parlen al vídeo: JOAN MICÓ, DIRECTOR DEL CRES

El Pirineu avui