La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, han explicat els detalls del projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que en breu entrarà a tràmit parlamentari, així com els avenços en el protocol d'entesa que se signarà abans de final d'any amb la comunitat de Sant Egidi per tal de fer possible l'acollida d'una vintena de refugiats durant el 2018. El protocol establirà que els països veïns, França o Espanya, actuin com a país de trànsit i puguin emetre un visat humanitari per tal que els refugiats puguin accedir a l'espai Schengen a través d'un corredor humanitari que proporcioni la comunitat de Sant Egidi.

A Andorra, cada desplaçat disposarà d'un permís especial de sojorn o de sojorn i treball durant un període de dos anys prorrogables i haurà de tenir un representant o tutor -que es presti voluntari entre la ciutadania i que rebrà una formació- que vetlli pels seus drets, li faci un seguiment i l'ajudi en la seva acollida. El Govern ajudarà els refugiats a accedir al mercat laboral i, en cas que no puguin treballar, es farà càrrec del seu allotjament i manutenció, i els garantirà l'accés a la sanitat i a l'educació. A diferència d'altres països, la legislació andorrana permetrà que aquests refugiats tinguin llibertat per sortir del territori.

Parlen al vídeo: MARIA UBACH, MINISTRA D’AFERS EXTERIORS

El Pirineu avui