Una nova campanya d'excavacions al Castell de Llívia ha permès seguir desenterrant la muralla exterior que envoltava aquesta fortificació, que des de l'any passat és visible des del poble. Se sap del cert que la muralla fa entre cinc i sis metres d'alçada en alguns trams i que podria arribar al quilòmetre de llargada, fet que la converteix en una de les més importants de Catalunya. Els treballs es concentraven aquest dimecres en una nova torre circular situada al mur de ponent.

Els experts han descobert enguany la presència d'un forn de calç en aquesta zona que, tot i que no se sap encara la seva ubicació exacta, sí que s'ha trobat una capa de calç i una de cendra que confirmaria la seva existència.

Els treballs a la muralla van començar el 2013 i poc a poc han anat deixant al descobert els murs que envoltaven el castell, tot i que molts trams són encara sota terra. En els propers dies es consolidaran els murs, ja que algunes parts són molt fràgils, perquè en un futur sigui un espai visitable.

Des de fa més de vint anys, s’han portat a terme diferents fases per recuperar el Castell de Llívia i de moment ja s’ha remodelat la base, el fossar i part de la muralla que l’envolta. Les campanyes estan finançades per la Diputació de Girona, a través del Pla de Monuments i l'ajuntament de Llívia.

Parlen al vídeo: EDUARD SÀNCHEZ, ARQUEÒLEG I DIRECTOR EXCAVACIONS

El Pirineu avui