L’Associació de Geganters i Grallers d’Oliana ha rebut aquest diumenge a la tarda el 19è Premi Estel en el marc de l’aplec popular que s’ha desenvolupat a la Torre Solsona. El guardó, concedit per la Joventut Nacionalista de Catalunya i el PDeCAT, té la finalitat de reconèixer la contribució de l’entitat a la promoció de la cultura popular a través de la tradició gegantera. Els Geganters i Grallers d’Oliana van començar l’any 1977 amb la compra de la parella de gegants i, uns anys més tard, el 1991 es van consolidar amb la constitució oficial de la colla en el marc de la primera Trobada Gegantera d’Oliana, l’any 1991. Els impulsors del premi han indicat que la contribució del grup de Geganters i Grallers d’Oliana ha estat cabdal en la instauració i consolidació de la cultura gegantera al municipi. A més, remarquen que l’entitat ha estat decisiva a l’hora d’articular un moviment geganter estructurat a la comarca i integrat al món geganter del país. El Premi Estel es va crear l’any 1999 a iniciativa de la Joventut Nacionalista de Catalunya i de Convergència Democràtica de Catalunya a l’Alt Urgell amb la voluntat de promoure el reconeixement públic de la tasca d’aquelles persones i col•lectius que contribuïssin al foment de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes.

El Pirineu avui