Una nova campanya d'excavacions al fòrum romà de Llívia ha permès treure a la llum el que els experts creuen que podria ser una font situada a tocar del temple del fòrum, el qual fa un any es va confirmar la seva existència i els arqueòlegs ja saben que mesura 10,5 metres de llargada i 7,80m d'amplada. De fet els treballs es concentren encara en aquest espai, situat a la vessant nord, molt a prop de l’església.

Per seguir coneixent amb exactitud com era aquest temple, el Bisbat d'Urgell ha donat permís als experts per tirar una part del mur que envolta l'església. D'aquesta manera totes les restes del temple quedaran al descobert i al mateix nivell.

Les excavacions i prospeccions que s'han fet fins ara, han permès saber que el fòrum mesura 42 metres i mig d’ample, tot i que falta determinar quina llargada tenia el jaciment, que s’estén per sota de l’església i dels carrers del nucli antic en direcció sud. També s'han trobat peces de ceràmica, fragments d’estàtues o restes de marbres provinents del Mediterrani i s’ha localitzat una exedra, és a dir, un espai semicircular que sobresurt de la planta principal.

Experts i ajuntament coincideixen en que, una vegada finalitzi aquesta darrera campanya en els propers dies, caldrà donar a conèixer la importància d'aquest del Fòrum Romà, l’únic que es coneix al Pirineu, i que aquest sigui un altre reclam turístic del municipi.

En aquesta darrera campanya hi participa una desena d'estudiants d'arqueologia de la Universotat Autònoma de Barcelona.

Parlen al vídeo: JORDI GUÀRDIA, DIRECTOR EXCAVACIONS FÒRUM LLÍVIA - JOSEP GUITART, CATEDRÀTIC UAB I CAP EXCAVACIONS

El Pirineu avui