Vuit explotacions agrícoles i ramaderes de Cerdanya ofereixen, aquest mes d'agost, visites guiades a les seves instal·lacions per tal que els turistes coneguin com és la vida a pagès i d'on provenen els aliments que consumim. Es tracta d'una iniciativa impulsada per primera vegada des del Patronat de Turisme de Cerdanya, després de veure la bona acollida que ha tingut el programa Benvinguts a Pagès, liderat per la Fundació Alícia i amb col·laboració del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels patronats de Turisme de les Diputacions.

Una de les granges que ofereixen visites guiades és Cal Gintó de Mosoll, a Das, una explotació amb producció de poma d'alta muntanya, xai, vedella i horta. Després d'una breu explicació sobre el funcionament de les instal·lacions, els visitants, la majoria famílies de Barcelona i la seva àrea metropolitana, poden veure de prop el bestiar i tastar els productes que elaboren.

La iniciativa ha tingut tant èxit que ha superat amb escreix el nombre d'inscrits que es preveia en un inici. Fins i tot alguns dies s'han arribat als 140 visitants. En total, i encara amb uns quants dies d'agost per davant, ja s'ha superat el miler de participants.

Veient la bona acollida que ha tingut la iniciativa, des del Patronat de Turisme asseguren que hi haurà una propera edició l'estiu vinent, probablement amb més visites programades i més explotacions.

A banda de Cal Ginto, també hi participa cal Grauet de Saga, cal Calsot de Montellà, ca l'Alzina de Puigcerdà, 30 Cabres d'Éller, el Verger Cerdà de Prullans, cal Perna d'Isòvol i la Vinya de Llívia.

Les visites tenen un cost de 7 euros per als adults i 4 per als menors de 3 a 12 anys i l'import recollit es destina als ramaders. Les inscripcions es poden fer a qualsevol oficina de turisme de la comarca.

Parlen al vídeo: MONTSE LÓPEZ, TÈCNICA PATRONAT TURISME CERDANYA - Mª CARMEN GUÀRDIA I JOSEP PONT, MAS CAL GINTÓ MOSOLL

El Pirineu avui