La Seu d’Urgell duu a terme aquests dies els darrers preparatius de cara a la festa major, que començarà dijous. Un any mes, un dels actes més emblemàtics serà el Ball Cerdà que es farà diumenge al matí, i justament aquest dilluns a la tarda han començaratels assajos. Aquests duraran fins divendres, dos dies abans que se celebri la ballada a la plaça Patalín. Els assajos es fan en tres torns diferents segons l’edat dels balladors i balladores. Així, l’assaig per a nens i nenes fins a 8 anys és de sis a set de la tarda, mentre que l’assaig per a nens i joves de 9 a 15 anys té lloc de les set de la tarda a les vuit del vespre i l’assaig dels grans, balladors i balladores a partir dels 16 anys, es fa de les vuit a les nou del vespre. Des de l'organització del Ball Cerdà han remarcat que és imprescindible participar un mínim de dos dies per a poder ballar el diumenge de Festa Major, sobretot els balladors i balladores infantils i mitjans, sent obligatori assistir a l’últim assaig.

Precisament enguany els membres que integren el Ball Cerdà estan treballant per constituir-se en associació. L’objectiu és garantir un seguit d’aspectes del ball, que cada any sol congregar a un centenar de parelles adultes i un centenar més d’infantils.

Cal recordar que el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell va ser declarat l’any passat per part del Govern de la Generalitat de Catalunya com a element festiu patrimonial d’interès nacional. Aquesta declaració es basa en l’elegància i l’arrelament d’aquesta dansa, on hi tenen gran importància tots els aspectes musicals, coreogràfics i també històrics, socials i estètics.

Parlen al vídeo: MONTSE GUIU, COORDINADORA DEL BALL CERDÀ

El Pirineu avui