L’Alt Pirineu i Aran compta amb dos municipis que estan en risc de despoblament, i un d’ells és Cava, a l’Alt Urgell. Així ho posa de manifest un estudi que acaba de publicar l’investigador del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joaquín Recaño. El document, que duu per títol, “La sostenibilidad demográfica de la Espanya vacía”, fa una radiografia de les zones rurals de l’Estat a partir dels anys vuitanta. En el cas de Catalunya, la potencia de les seves ciutats i la mobilitat dels ciutadans fa que no hi hagi un percentatge gaire alt de municipis i pobles en risc de desaparició. Tot i això, n’hi ha set on cal posar-hi especial atenció. A l’Alt Pirineu i Aran, a banda de Cava, també hi ha el municipi aranès de Bausen, mentre que la resta de poblacions catalanes en risc es troben a Ponent i al Camp de Tarragona. En la majoria de casos els motius són la marxa de la gent jove, la manca d’incentius i ajudes per anar-hi a viure i les poques oportunitats laborals i educatives que presenten aquests municipis.

A l’estudi de la UAB també s’assenyala que els nuclis petits que, de moment, estan aconseguint esquivar el risc de despoblament, ho estan fent gràcies a la implantació del turisme rural, a les segones residències i a l’explotació dels recursos del territori.

El Pirineu avui