El grup municipal de Compromís X La Seu ha presentat una moció al ple de l’Ajuntament d’aquest proper dilluns per tal de reclamar a la Generalitat que impulsi una línia d’ajudes econòmiques per a pacients i famílies que es veuen obligades a fer nombrosos desplaçaments per a ser atesos als Hospitals de Lleida o Barcelona. En una nota de premsa han indicat que les retallades a l’Hospital de La Seu, amb la conseqüent reducció de serveis sanitaris, ha comportat un augment de les derivacions a d’altres centres hospitalaris i un perjudici econòmic i social per a les persones de La Seu, i d’arreu del Pirineu.

Aquestes retallades han provocat desplaçaments nombrosos als Hospitals de Lleida o Barcelona per a rebre tractaments, visites o proves diagnòstiques. Això ha suposat un gran nombre de desplaçaments, amb els consegüents costos econòmics pels pacients i les seves famílies. La formació indica que si l’any 2006 el 76,79% de la gent que anava a l’Hospital de La Seu eren atesos en el propi Hospital, l’any 2015 (que són les últimes dades disponibles) només en van ser ateses el 69,18%.
Compromís creu que les derivacions a Hospitals de Lleida i Barcelona es justifiquen quan la patologia del malalt requereix una atenció especialitzada o molt greu, però no quan és provocada per les retallades de serveis bàsics. Així, lamenten que les retallades al sistema sanitari perjudiquen greument a les famílies de les zones de muntanya.

Cal recordar que alguns ciutadans i entitats de La Seu d’Urgell, com ara la Xarxa de suport mutu, han reclamat ajudes econòmiques públiques per a persones que es veuen obligades a desplaçar-se molts quilòmetres per accedir a determinats serveis sanitaris.
El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, ha emfatitzat que “els serveis sanitaris “són vitals per evitar la despoblació de les zones de muntanya”. Per últim, en la nota també recorden que l’alcalde de la Seu és, al mateix temps, el màxim responsable de l’Hospital com a President del Patronat i que el grup municipal de Compromís X La Seu no hi té representació després del pacte d’inici de mandat entre els grups municipals de Convergència i Esquerra.

El Pirineu avui