El govern d'Andorra i l'Agència Catalana de Residus de Catalunya han arribat a un acord per tal que el forn incinerador andorrà rebi 10.000 tones l'any de residus de Cerdanya que, fins ara, eren traslladats a l'abocador de Cortàs, al municipi de Bellver de Cerdanya. Després de gairebé 20 anys de funcionament, la instal·lació es troba a pocs dies d'arribar al seu límit de capacitat i, per això, calia trobar un altre lloc on fer el tractament de residus. A partir d'aquest estiu, cada dia dos camions amb una càrrega d'unes vint tones sortiran de Cerdanya cap al Principat.

El cost que Andorra té fixat per rebre els residus és de 57 euros per tona, sense comptar les despeses del transport. Des del Consell Comarcal han explicat que un cop es comencin a traslladar les deixalles a Andorra es podrà calcular amb exactitud el cost total, sempre tenint en compte les èpoques amb més afluència de visitants i segons residents.

Tot i que la major part dels residus es portaran a Andorra, durant els caps de setmana la duana no permet el pas de mercaderies i, per tant, els camions traslladaran les deixalles de Cerdanya a la planta de Berga. Això també passarà en els dos moments concrets de l'any que la incineradora andorrana tanca per fer tasques de manteniment.

Un cop es clausuri l'abocador de Cortàs, on s’hi abocaven els residus que no es podien separar dels disset municipis cerdans, es procedirà a segellar l’espai.

Per la seva banda, el ministre andorrà Jordi Cinca ha remarcat que aquest acord segueix deixant un fort desequilibri entre el que importa Andorra i el que exporta a Catalunya. En aquest sentit ha afegit que segueixen buscant mecanismes que afavoreixin la cooperació transfronterera en matèria de residus i que aquests beneficiïn totes les parts.

Parlen al vídeo: RAMON MOLINER, PRESIDENT CONSELL COMARCAL CERDANYA

El Pirineu avui