Aquest passat dissabte ha estat el dia de xollar les ovelles, i a Cal Majuba ha aprofitat per fer jornada de portes obertes per tothom que volgués veure com es du a terme aquesta feina acostuma a celebrar-se tradicionalment, entre els primers dies del mes de juny i les festes de Sant Joan i Sant Pere.
Antigament la xollada, tenia lloc a les eres, menys quan plovia, que ho feien al corral per posar-se sota teulada. Ara ja ho fan sempre sota cobert. Una de les coses que més sorprenen és veure la màquina automàtica com a eina per xollar, la qual ha desplaçat i gairebé desbancat les típiques tisores.

La feina d’esquilar ovelles es fa una vegada a l’any, però cada mes hi ha activitats a la granja

Xollar amb màquina és molt més econòmic, ràpid i tranquil per l'ovella. Un xollador amb tisora antigament xollava unes 40 ovelles al dia i actualment amb màquina elèctrica en poden xollar unes 400.
Ara les ovelles reposaran un parell de dies i després tornaran a ser munyides per continuar elaborant formatges i altres productes làctics de Km 0 a Cal Majuba.

Parlen al vídeo: JERONI MAJORAL, CAL MAJUBA

El Pirineu avui