Aquest dimecres el Conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva ha visitat la primera fossa de la Guerra Civil exhumada a Figuerola d'Orcau, la primera prevista dins del pla de fosses.

Romeva ha recalcat que aquesta primera exhumació marca l'inici de retornar part de la història als ciutadans, un deure per poder deixar la memòria ordenada.

La fossa exhumada es troba localitzada a l'exterior del cementiri, en una de les parets laterals. En el seu interior s'han localitzat 17 soldats d'ambós bàndols que van morir a l'hospital de Figuerola.

Durant la visita, Raül Romeva, ha donat a conèixer que des del Departament d'Afers Exteriors, s'ha triplicat el pressupost pel Pla d'actuacions en fosses i s'allargarà un any més passant a ser bianual. Amb aquests canvis, s'espera poder recuperar més cossos i identificacions, com és el cas de la Glòria, que busca les restes del seu avi.

Des del gener d'aquest any s'ha fet diverses actuacions en fosses de tot Catalunya, a més de fer treballs de localització de noves fosses que han permés afegir 129 fosses més al mapa. En aquests moments és compta amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables.

Parlen al vídeo: RAÜL ROMEVA, CONSELLER AFERS EXTERIORS - CONSTANTÍ ARANDA, ALCALDE D'ISONA I CONCA DELLÀ - GLÒRIA BATALLA, VEÏNA FIGUEROLA D'ORCAU

El Pirineu avui