El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha tret a subhasta 76 mil tones de fusta provinents dels boscos públics catalans, gestionats per la Generalitat, pels ajuntaments i per Entitats Municipals Descentralitzades (EMD). Dinou empreses s'han acreditat per participar en la subhasta conjunta, que ha tingut lloc aquest dimarts al Palau d'Esports i Congressos d'Alp i que ha suposat un import de licitació de prop de 3 milions d'euros.

En total s'han subhastat 3.000 hectàrees de fusta dels boscos de Cerdanya, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Garrotxa, Noguera, Osona, Ripollès, Solsonès, Segrià i Berguedà repartides en 56 lots. Un cop s'anuncia cadascun dels lots, els rematants tenen vint segons per fer la seva oferta. Els representants de cadascuna de les comissions comarcals comproven que el procediment és correcte i la directora general anuncia l'adjudicació per l'empresa i el preu oferit. Si algun lot no rep cap oferta, fet poc habitual, es considera desert.

El DARP utilitza dos sistemes per a subhastar la fusta, el que s'anomena en peu, en el qual es marquen els arbres que es volen tallar i els rematants visiten el bosc per veure la fusta que es subhasta. En aquest cas, les serradores o els interessats són els que assumeixen els treballs d'extracció i transport d'aquesta fusta. L'altre sistema s'anomena fusta en producte, que vol dir que el Departament s'encarrega de tallar els arbres, portar-los a la serradora i vendre la fusta com un producte final.

El director gerent de Gestió Ambiental de Navarra ha volgut ser present a la subhasta per conèixer com funciona la metodologia de venda de fusta a Catalunya i importar-lo al seu territori.

La comarca que més fusta aporta a la subhasta és el Berguedà amb 19.200 tones, seguida de la Cerdanya amb 15.500 tones de fusta, l'Alt Urgell en subhasta 9.000 tones, el Pallars Jussà 8.200 tones, el Pallars Sobirà 7.800 tones, l'Alta Ribagorça 7.000 tones, el Solsonès 1.900 tones, el Segrià 1.000 tones, la Garrotxa i Ripollès 800 tones cadascuna i Noguera i Osona 200 tones per comarca.

Parlen al vídeo: MONTSE BARNIOL, DIR. GRAL. ECOSISTEMES FORESTALS I GESTIÓ MEDI - PABLO MUÑOZ, DIRECTOR GERENT GESTIÓ AMBIENTAL NAVARRA

El Pirineu avui