Més de 150 fallaires han baixat, aquest divendres, per la muntanya de Santa Magdalena per honorar la Mare de Déu de Ribera, Patrona de la Pobla.

En caure el sol, els fallaires baixen de la muntanya fins a arribar al poble on els esperen les pubilles, amb vi i coca. I en parelles recorren els carrers fins arribar a l'esglecia on donen una ofrena floral a la Mare de Déu de Ribera. Antigament, la festivitat honrava la feina que feien els homes al bosc.

La falla de la Pobla està feta amb fusta d'avellaner verda, extreta de la Vall Fosca, i pi sec de la reserva de Boumort. La fusta de la teia se modela i va subjecta al mànec mitjançant claus.

Amb les primeres baixades de falles dels pobles de Durro (Alta Ribagorça) i la Pobla de Segur (Pallars Jussà) és dona el tret de sortida del calendari de falles. Que finalitzarà el 22 de juliol amb les falles de Llesp. Les següents baixades se celebraran el 23 de juny durant la Revetlla de Sant Joan als pobles de Pont de Suert, Vilaller, Alins i Isil.

Parlen al vídeo: JOSEP MARIA BALAGUER, FALLAIRE - VÍCTOR SORRIBES, FALLAIRE

El Pirineu avui