Dins de la Setmana europea dels Geoparcs, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha organitzat una jornada sobre “Observació de la Terra i aplicacions en l'Àmbit de la salut”.

Les ponències s'han centrat principalment en analitzar les emissions i contaminacions lumíniques en tot tipus d'ambients, concretament en espais naturals. Durant la jornada s'ha presentat el cas de la Serra del Montsec, que va obtenir el certificat Starlight l'any 2013, per obtenir el certificat els nuclis que es trobaven a menys de 100 km de la serra han anat adaptant l'enllumenat, ja que la contaminació lumínica es percep a llarga distància.

Un altre tema al què s'ha donat importància durant la jornada ha estat les afectacions que causa la llum en cel nocturn. Diversos estudis han demostrat que l'exposició de llum durant la nit afecta tant a espècies animals com a vegetals, en els últims anys també s'ha demostrat que pot haver-hi afectacions en la salut humana.

Es recomana utilitzar bombetes led de llum càlida i evitar les llums amb emissió blava durant la nit, com ara les pantalles de televisió, tablets i mòbils.

Parlen al vídeo: SALVADOR RIBAS, DIRECTOR CIENTÍFIC PARC ASTRONÒMIC MONTSEC

El Pirineu avui