Per celebrar el Dia Internacional dels Museus s'han realitzat, arreu de Catalunya, més de 250 activitats adreçades a tots els públics que s'allargaran fins al cap de setmana.

Cada 18 de maig, els diferents museus de Catalunya celebren la seva diada organitzen una jornada de portes obertes, alguns centres a més d'oferir l'entrada gratuïta ofereixen visites guiades.

Segons apunta Jordi Abella, Director de l'Ecomuseu de les Vall d'Àneu, és un dia per consciènciar a la ciutadania de la importància que tenen els museus com a espais de memória. Jordi Abella afirma que són institucions vives que reivindiquen el paper social del patrimoni i el territori. Tot i jugar un paper històric, els museus s'han d'observar amb una mirada més contemporània.

Dins del Dia Internacional dels Museus, l'ICOM (Consell Internacional de Museus) organitza l'exposició conjunta de tots els museus de Catalunya “Museus i històries punyents. Dir allò que no es pot explicar als museus” on cada institució prepara una vitrina amb material del seu patrimoni.

Els Museus de les Terres de Lleida i Aran s'han unit per exposar sota el lema “Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació”, diversos objectes vinculats a conflictes bèl·lics. Des de l'Ecomuseu de les Vall d'Àneu s'ha exposat material escolar infantil.

Dins dels actes que organitza l'ecomuseu, el divendres dia 19 de maig organitzarà la presentació de l'ONG Heritage for Peace que lluita per preservar i recuperar el patrimoni siri.

Parlen al vídeo: JORDI ABELLA, DIRECTOR ECOMUSEU VALLS D'ÀNEU

El Pirineu avui