L'associació Cuina Pirinenca de Cerdanya, que agrupa onze restaurants de la vall, vol recuperar el consum de la xicoia, una planta comestible que creix als prats d'alçada un cop es fon la neu de l'hivern. Per això ha organitzat les primeres Jornades Gastronòmiques de la xicoia i els bolets de primavera, que van començar a finals d'abril i s'allargaran fins al 20 de juny. Durant aquests dies, els restauradors ofereixen plats amb la xicoia com a protagonista. Aquesta planta rep els noms populars de dent de lleó, pixallits o cama-roja i té un gust i textura semblant a l'escarola. Tot i que molta gent la desconeix, és un producte molt apreciat pels aficionats a la cuina tradicional del Pirineu.

La recepta tradicional de la xicoia és amanida amb oli, sal i vinagre. En les jornades, però, cada restaurant decideix com oferirà aquest producte i també els bolets als seus clients.

L'entitat programa aquest tipus de jornades al maig i al juny per incentivar el turisme gastronòmic en una època amb poca afluència de visitants.

Els restaurants que en prenen part són Cal Torru de Bolvir, Ca la Núria de Bellver i Puigcerdà, El Tiró d'Alp, Can Ventura de Llívia, el Rebost i Cal Jet de Ger, Cal Fuxet d'Aransa, l'Hotel Park i l'Hotel del Prado de Puigcerdà, a Fonda Cobadana d'Urús i l'Hotel Muntanya de Prullans.

Parlen al vídeo: RAMON TORRUELLA, PRESIDENT CUINA PIRINENCA CERDANYA

El Pirineu avui