A través d'ones electromagnètiques, aquest aparell permet detectat restes d'estructures constructives enterrades abans d'iniciar una excavació. Aquest en concret servirà perquè un equip d'arqueòlegs de la UAB, que periòdicament es desplaça fins Llívia on realitza un estudi sobre el seu Fòrum romà, pugui determinar les dimensions exactes de les restes, que de moment se sap que fan 42 metres d'ample. També busquen confirmar l'existència d'una basílica, és a dir, l'espai judicial on els magistrats administraven justícia.

Al setembre els experts ja van constatar que el fòrum tenia un temple a la vessant nord, molt a prop de l'església, després de portar a terme diferents campanyes d'excavacions.

El Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa. Comptaria amb un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria, és a dir, on es reunia el govern local. Això fa pensar que la Iulia Lybica va ser una ciutat important, sobretot per la seva situació.

Les excavacions al Fòrum romà de Llívia van començar fa gairebé vint anys, després que unes obres d’una promoció d’habitatges deixessin les restes al descobert. Fins ara s’han pogut trobar peces de ceràmica, fragments d’estàtues i marbres provinents del Mediterrani o l’esquelet d’un macaco.

Parlen al vídeo: CÈSAR CARRERAS, ARQUEÒLEG I PROFESSOR UAB

El Pirineu avui