Dissabte vinent se celebra la jornada de Portes Obertes del museu de La Farinera de Montferrer.
Tothom que ho desitgi podrà gaudir d'una visita guiada totalment gratuïta a les 5 de la tarda, i tot seguit escoltar una interessant xerrada a càrrec de Carles Gascón.

Sota el títol "Tabac, exiliats i gent armada", l'historiador urgellenc Carles Gascón explicarà dissabte a les 6 de la tarda a La Farinera, els orígens i l'evolució del contraban a la frontera d'Andorra i donarà detalls de les rutes utilitzades, que en la majoria dels casos, coincideixen amb les utilitzades pels passadors d'exiliats durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial i, també, pel maquis de la lluita antifranquista.

Aquests actes s'inclouen en la celebració del Dia Internacional dels Museus.
La farinera de Montferrer es va inaugurar l'any 1911 i tenia unes característiques molt especials: funcionava amb la força de l'aigua que feia moure una turbina i aquesta, mitjançant politges i corretges de cuir, accionava tota la maquinària i la majoria de les vint-i-sis màquines que es repartien entre els quatre nivells de l'edifici eren de fusta (fins i tot els tubs), amb algun component de metall i de roba. La farinera va plegar l'any 1963 i actualment és un museu de la ruta dels oficis d'ahir.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, HISTORIADOR

El Pirineu avui