El Parc Natural d'Alt Pirineu ha presentat els resultats del Pla de Seguiment de la Biodiversitat que va iniciar l'any 2005. És el primer parc de la Generalitat en disposar d'un sistema de presa de dades que permet observar i analitzar l'estat de conservació o evolució d'hàbitats, flora i fauna dels últims 10 anys.

Els primers resultats del pla mostren l'estudi de 65 indicadors, dels quals 7 són hàbitats, 20 són espècies de flora i 24 de fauna. El procés de selecció de l'estudi ha prioritzat en escollir espècies indicadores del canvi climàtic, l'estat de les pastures i la conservació dels rius, a més de seleccionar les especies amenaçades.

Entre les conclusions del seguiment s'ha detectat que les espècies de fauna més emblemàtiques del parc i la major part de flora es troben en un estat de conservació favorable, mentre altres espècies de fauna estan empitjorant.

Un altre factor que s'ha detectat en el pla de seguiment és l'estat de conservació desfavorable dels medis aquàtics i en conseqüència de les espècies que hi habiten.

Gràcies al pla de seguiment el parc, entre altres accions plantejades, ha iniciat un estudi amb Endesa per determinar les causes de regressió de l'almesquera i quines solucions serien necessàries per revertir l'actual situació de conservació de l'espècie.

Parlen al vídeo: MARC GARRIGA, DIRECTOR PARC NATURAL ALT PIRINEU

El Pirineu avui