L'Hospital de Cerdanya ha incorporat la cirurgia HAL-RAR per al tractament de les hemorroides, segons ha informat el centre mèdic mitjançant un comunicat. Segons el centre sanitari, la tècnica de la lligadura d'artèries, sense talls quirúrgics, s'està imposant com una alternativa a la cirurgia tradicional. Al ser un procediment mínimament invasiu, sense extracció de teixit ni ferides obertes, causa menys dolor i sobretot, proporciona una recuperació més ràpida i amb menys molèsties. El tractament amb la tècnica HAL-RAR no requereix ingrés hospitalari. Es fa en règim de cirurgia ambulatòria i el pacient pot tornar a casa seva al mateix dia.
La tecnologia que fa possible aquest nou procediment es basa en la utilització d'una sonda que, a través d'ultrasons, permet al cirurgià la localització i posterior lligadura de les petites artèries que generen l'hemorroide.

Un alt percentatge de les persones adultes pateixen aquest tipus de problema al llarg de la seva vida. Uns bons costums d’higiene i dieta ajuden a prevenir l'aparició d'hemorroides; en alguns casos, però, cal una solució quirúrgica. A partir d'ara, els pacients de l'Hospital de Cerdanya es poden beneficiar d'aquesta tècnica, que organitzacions com el National Institute for Health and Care Excellence britànic recomanen com una alternativa "efectiva i segura" a les intervencions tradicionals. L'Hospital transfronterer és un dels sis centres catalans on es practica aquesta tècnica quirúrgica.

El Pirineu avui