Durant les darreres setmanes, els sistemes de seguiment i control de la població d'óssos bruns han enregistrat els primers moviments passat el període d'hibernació.
Actualment al llarg de tot el Pirineu hi ha 40 exemplars d'óssos, dels quals 31 han hivernat en l'espai del PNAP i la Vall d'Aran, la resta s'han repartit entre el Pirineu Aragonès i Francès.
Enguany, s'ha comptabilitzat una fita històrica des de la reintroducció de l'ós, durant el 2016 s'han comptat 10 naixements de cries. Tot un rècord.
Els primers a despertar de la hivernació han estat els mascles a la recerca de menjar, les femelles endarrereixen la sortida fins que les cries tenen més autonomia.

Un dels primers óssos que ha despertat de l'hibernació ha estat en Goiat, l'ós bru alliberat la passada primavera al PNAP. Des de l'alliberament el Goiat s'ha desplaçar fins a la Vall d'Aran, després a la zona francesa on ha passat l'estiu i finalment ha tornat a la Vall d'Aran a hibernar, a més de 2300 metres d'altitud. Durant els 107 dies d'hibernació s'ha despertat diverses vegades i ha fet alguna sortida de menys de 100 metres de distància.

Ben aviat començarà l'època de zel i cercarà les femelles per copular.
Durant l'any passat es van produir 33 atacs d'óssos sobre la ramaderia i l'apicultura, vuit al Pallars i vint-i-cinc a l'Aran. El cost total de danys produïts augmenta fins als 9.332 euros.

Parlen al vídeo: MARC GARRIGA, DIRECTOR PARC NATURAL ALT PIRINEU

El Pirineu avui