L'Arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat el fons de la família Buxareu, una família benestant de Barcelona que a principis de segle estiuejava a Puigcerdà. Són gairebé 300 positius estereoscòpics fets per Joan Buxareu Juncadella i 25 documents en paper referents a la compra, adequació i venda de la casa Quinta Eulàlia, on actualment hi ha la seu del Consell Comarcal de Cerdanya i que va ser propietat de la família Buxareu entre els anys 1879 i 1949.

Es tracta d’una col·lecció d’imatges de gran valor documental perquè il·lustra les activitats dels estiuejants de Puigcerdà al primer terç del segle XX, com ara excursions per llocs emblemàtics de la vall.

La família també va retratar escenes al jardí de la casa i dels carrers adjacents.

Les plaques han estat netejades, digitalitzades, instal·lades en material de conservació i descrites una per una, de manera que ja es poden consultar a través del cercador de fons i documentació Arxius en línia.

La fotografia estereoscòpica emula la sensació de profunditat de la visió estereoscòpica natural a partir de capturar dues imatges d'un mateix objecte amb una separació adequada, igual a la visió que s’obtindria amb cada ull. L’observació del resultat amb un visor apropiat permet recrear la sensació de tres dimensions que no tenen les fotografies convencionals.
Entre tots els documents ingressats a l'Arxiu, hi ha una carta escrita a mà per Joan Maragall, que era amic de la família Buxareu i havia fet estades a la casa de Puigcerdà.

Parlen al vídeo: EROLA SIMON, DIRECTORA ARXIU COMARCAL CERDANYA

El Pirineu avui