El Pou de Glaç o Ull de Basilisc, situat sota la plaça de l'ajuntament, es podrà visitar a partir de l'estiu. El projecte de recuperació ha permès restaurar el túnel i la galeria, instal·lar sistemes de seguretat i il·luminació i col·locar plafons explicatius. D'aquesta manera, el Pou de Glaç estarà ben aviat obert al públic, convertint-se en un altre atractiu cultural i turístic de la vila.

Però aquest no serà l'únic túnel subterrani que es podrà visitar. El consistori ha anunciat la voluntat de restaurar una altra galeria del subsòl. En aquest cas, el túnel de sota el passeig 10 d'Abril que s'hi accedeix des de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya.

Aquest serà el projecte que l'ajuntament presentarà enguany al Pla de Monuments de la Diputació de Girona per poder rebre part del finançament. Enguany la primera inversió serà de 15.000 euros, que servirà per elaborar un primer estudi arqueològic i iniciar les tasques de neteja.

Tot i que es fa difícil saber amb exactitud el nombre de túnels que hi ha al subsòl de Puigcerdà, els historiadors creuen que podrien arribar a la vintena. De moment es desconeix l'ús d'aquest nou túnel i l'ajuntament espera que el projecte de restauració permeti disposar de més informació d'aquesta galeria.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ

El Pirineu avui