L'escorxador transfronterer d'Ur (Alta Cerdanya), obrirà les seves portes a principis d'aquest mes d'abril. Així ho ha confirmat aquest dijous el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, durant la visita que alcaldes, ramaders i carnissers han fet a les instal·lacions davant la imminent obertura. Els treballs a l'interior ja han finalitzat i només falta acabar de tramitar l'expedient administratiu que s'està fent des de la banda francesa per posar en funcionament aquest equipament, promogut pel Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l'Escorxador de La Guingueta d'Ix.

Es calcula que fins a 300 ramaders es beneficiaran del servei que oferirà el nou equipament, que assumirà inicialment una producció de 400 tones de carn a l'any. S'hi sacrificaran vedells, porcs i xais i, a diferència de l'escorxador de Puigcerdà, també vaques adultes i cavalls.

L'escorxador transfronterer ha de permetre donar un impuls al sector ramader de la comarca, diferenciant el producte local amb un segell propi de qualitat.

Les obres de l'escorxador van començar l'any 2009, després de fer un estudi de viabilitat per veure si hi havia la necessitat de construir-lo després que els escorxadors de Puigcerdà i La Guingueta d'Ix quedessin obsolets. La crisi, però, va obligar els organismes impulsors a aturar uns mesos les obres per falta de liquiditat. Finalment les instal·lacions es posaran en marxa d'aquí pocs dies i els ramaders i carnissers de les dues bandes de la frontera en podran començar a fer ús.

El cost total de l’obra arriba als 5.4 milions d’euros, finançats al 50% pels dos socis i ajuts europeus.

Parlen al vídeo: RAMON MOLINER, PRESIDENT CONSELL COMARCAL CERDANYA

El Pirineu avui