El passat divendres el Palau de Gel d'Andorra a Canillo va acollir la presentació de la revista "Ibix", que recull les aportacions als IX Col·loquis d'Estudis Transpirinencs, "Contraban d'idees. Contagi, innovació i dissidència a través dels Pirineus".

L'acte va anar a càrrec de Josep Mandicó, cònsol major de Canillo; de Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i president de l'Institut Ramon Muntaner, Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, i Antoni Llagostera, president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès.

El volum recull, presentat divendres, recull, entre altres, els treballs de diferents membres de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell: Climent Miró i Tuset ("L'adopcionisme, una excusa de domini polític i cultural dels carolingis sobre Septimània i la Marca Hispànica. El cas d'Urgell, 788-798"), d'Oliver Vergés Pons ("De la guerra territorial a la guerra religiosa. Els contactes transpirinencs entre Urgell i Roma i l'arribada de la idea de croada al món urgellenc del segle XI") i de Lluís Obiols Perearnau ("La vall de Querol al segle XVI: persones, mercaderies, idees i conflictes").
En el mateix marc d'aquesta presentació també es va donar a conèixer el temari de la desena edició d'aquests col·loquis, que es realitzaran els dies 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre de 2017 a Queralbs amb el títol "L'aprofitament dels recursos naturals als Pirineus".

Parlen al vídeo: JOSEP MANDICÓ, CÒNSOL MAJOR CANILLO - LLUÍS PUIG, DIRECTOR GRAL. CULTURA POPULAR GENERALITAT

El Pirineu avui