El nombre de pacients en llista d'espera per operar-se als hospitals de l'Alt Pirineu i Aran a finals desembre del 2016 ha augmentat més d'un 11% respecte el desembre de l'any anterior, segons dades del Servei Català de la Salut. Això vol dir que a final d'any hi havien 727 persones de les comarques pirinenques esperant una operació. D'aquests, 188 es troben en llista d'espera a l'Hospital de Cerdanya, el segon amb més operacions pendents en aquest àmbit geogràfic.

Pel que fa al conjunt del Pirineu, les xifres creixen tant en intervencions menys greus -que són la majoria- com també en aquelles intervencions amb temps màxim fixat perquè es consideren cirurgies prioritàries, com les oncològiques, de cataractes o pròtesis de genoll i maluc. En concret, pel que fa a operacions oncològiques, els pacients en espera han passat de 3 a 5 en un any.

El desembre del 2015 esperaven per operar-se en aquesta regió sanitària 161 persones de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, xifra que ha augmentat a 178 un any després (un 10,56% més). Les operacions dels grups no garantits (que inclouen varius, galindons o vasectomies) acumulaven al desembre de l'any passat 544 pacients en espera, un 11% més que l'any anterior.

Pel que fa als temps d'espera, en aquesta regió sanitària també s'incrementen. Per entrar a quiròfan per a una intervenció oncològica a l'Alt Pirineu i Aran s'ha passat de 14 dies al desembre del 2015 a 22 dies al mateix mes del 2016. També creix lleugerament el termini per operar-se de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, de 46 a 50 dies.

Per centres hospitalaris, l'hospital del Pallars de Tremp és el que presenta una llista d'espera més elevada, 270 pacients. El segueix l'hospital de la Cerdanya amb aquests 188, el Sant Hospital de la Seu d'Urgell amb 177 i, per últim, l'hospital de la Val d'Aran amb 92.

El Pirineu avui