Tres empreses catalanes estan instal·lant aquests dies un prototip de vorera calefactada a l'accés d'Urgències de l'Hospital de Cerdanya per evitar l'acumulació de neu i gel a l'hivern en una zona tan freqüentada com aquesta. Es tracta d'un nou sistema de calefacció econòmic que consisteix en col·locar una xarxa d'aigua escalfada a través d'una bomba de calor que en un projecte definitiu traurà l'energia directament del subsòl però que en aquesta prova pilot ho farà de l'aire. Gràcies a una rajola molt porosa que deixa passar aquesta escalfor que desprenen els tubs d'aigua, la superfície queda lliure de neu i gel.

A diferència dels que ja existien al mercat, aquest nou sistema es caracteritza per utilitzar una temperatura menor i això és possible perquè els tubs es situen a pocs mil·límetres de la superfície.
Un dels molts avantatges d'aquest terra calefactat és el seu cost, molt més econòmic que el terra radiant que s'utilitza habitualment.

La iniciativa ha sorgit de les mateixes empreses, Acces Safety, Nibe i Grupo Abolafio, que han
testat aquest sistema en una superfície d'uns 100 metres quadrats. L'accés a Urgències de l'Hospital de Cerdanya ha estat el primer lloc on s'ha provat aquesta vorera ja que es tracta d'una zona a l'obaga on alguns usuaris i personal mèdic han patit alguna esllavissada per culpa del gel. Un cop es comprovi que aquest sistema radiant exterior és efectiu, l'objectiu dels seus impulsors és instal·lar-lo en altres punts del Pirineu i, també, a l'estranger. De fet, països com Canadà o Suècia, ja s'han interessat pel projecte.

Parlen al vídeo: BARTOMEU CASALS, GERENT NIBE ESPANYA - JOAN BARRIENTOS, ARQUITECTE ACCES SAFETY - JOAN BARRIENTOS, ARQUITECTE ACCES SAFETY

El Pirineu avui