Aquest divendres s'ha presentat a Vilamur el projecte del Centre de descoberta de Ciències de la Terra que estarà situat al nucli de Rubió.

La localització de l'espai s'ha escollit per la gran riquesa geològica que l'envolta, on es pot observat a pocs metres diferents jaciments amb més de 200 mil anys de diferència i les restes fòssils d'arcosaures, un grup de rèptils anteriors als dinosaures. Aquestes restes són úniques en l'ambit europeu.

L'objectiu d'aquest centre és donar a conèixer el patrimoni natural. En l'edifici funcionarà com a centre d'acollida proporcionant informació del municipi, del Parc i de les rutes geològiques que disposa. També comptarà amb una exposició sobre la història geològica dels Pirineus, centrant-se a les formacions de “terres roies” resultants de les etapes de creació de la serralada durant el Permià i el Triàsic. A l'exterior de l'edifici s'exposarà un jardí de roques seguint l'escala geològica.

El centre s'ha plantejat per acollir a tot tipus de públic, sigui families, centres educatius o científics. Per aquesta raó, les instal·lacions estaran habilitades per a persones amb mobilitat reduïda, a més d'adaptar els materials com les roques per ser més manejables. El centre comptarà amb audioguies.

Per dur a terme el projecte es preveu una inversió de 300.000€ que cobrirà el Parc Natural, l'Ajuntament de Soriguera i diverses convocatòries d'ajuts. Es preveu començar la rehabilitació de l'edifici aquest mateix any.

Parlen al vídeo: MARC GARRIGA, DIRECTOR PARC NATURAL ALT PIRINEU - XAVIER PEDEMONTE, ALCALDE DE SORIGUERA

El Pirineu avui