Solanell va ser un poble relativament gran, aïllat, però extens. A començaments del segle XX, encara tenia una trentena de cases, però, a la dècada dels anys seixanta els seus habitants van decidir, com a altres pobles de la comarca fer les maletes i marxar per sempre.
Des de fa uns anys un agosarat empresari ha volgut fer a Solanell no sols una proposta de reconstrucció d'unes cases sinó una proposta en la qual el projecte: Reviure Solanell sigui un node impulsor d'una xarxa que aglutini noves maneres de pensar i de fer. Tot i que no és fàcil aconseguir aquest objectiu, el projecte està vigent, oferint facilitats a qui vulgui apostar per viure en aquest poblet prop de Castellbò.

Aquests dies s'estan finalitzant les obres de construcció del refugi en el qual s'oferiran estades rurals acompanyades d'engrescadores activitats.

Solanell comença a ser un raconet de l'Alt Urgell en què la seva gent, gent amb projectes i il·lusions, gent que reinventen la vida a la muntanya, recuperant i respectant el millor de la tradició i l’entorn, aprofiten les noves eines i oportunitats de la societat del coneixement i les noves tecnologies, per viure d'una manera saludable i amb contacte amb la natura.

Parlen al vídeo: ENRIC MORENO, RESPONSABLE REFUGI DE SOLANELL

El Pirineu avui