PirineusTV: Inici

   
Cadena Pirenaica / Contactar-Participar
 

 

Utilitzant aquest web acceptes els termes i condicions

 

 
© 2009 PirineusTv
Cadena Pirenaica
       

 

Alt Urgell-Cerdanya: 1 de Juny 2009

 

CLOENDA DEL 75È ANIVERSARI DE L’IES JOAN BRUDIEU

Un emotiu homenatge al personal docent i no docent i als alumnes ha tancat els actes commemoratius del 75è aniversari de l’institut Joan Brudieu. La cloenda s’ha celebrat aquest dissabte a la tarda, a la sala d’actes de l’institut, que s’ha omplert a vessar per assistir a l’homenatge.

Durant els primers 75 anys d’activitat del centre d’ensenyament secundari de La Seu d’Urgell hi han exercit més de 600 professors i hi han estudiat més de 18.000 alumnes. L’acte d’homenatge s’ha focalitzat als 17 directors que han estat al capdavant de l’institut durant 75 anys, més el director actual, Xavier Falcó, al càrrec des del 2002.

No tots els directors hi han pogut assistir personalment, però pràcticament tots han tingut la seva representació amb la presència de familiars. Alguns dels directors que han recollit el seu present personalment, que ha consistit en una flor i en una reproducció d’una pàgina del Beatus de Lièbana, han estat Joan Roig, director entre els anys 1959-1962; Ramon Gubern, entre els anys 63 i 67; Lluis Rourera, entre els anys 70 i 73; Cinta Català, entre els anys 1973 i 77; i tots els directors de les dècades dels 80, 90 i principis del segle XXI: Enrique Aramburu; Pedro Hernández; Àngel Joval; Javier Salazar i Vicens Santamaria.

TALL XAVIER FALCÓ, DIRECTOR IES JOAN BRUDIEU

Els directors han representat tot el personal docent. Però l’homenatge no ha exclòs els alumnes i el personal no docent. Per això també han rebut un obsequi dos alumnes que van començar les classes el primer any d’institut, el 1933: Maria Parramon i Salvador Cerdà, i dos alumnes de primer de batxillerat del curs 2008-2009, Bea Prada i Pol Moya. Com a representant del personal no docent, Carme Vilarrubla ha estat l’homenatjada.

L’acte ha comptat amb la intervenció de l’actual director de l’institut, Xavier Falcó, que ha recordat que el primer curs, l’any 1933, hi havia 33 estudiants i, en el curs actual, n’hi ha 868.

També han parlat la tinent d’alcalde de l’ajuntament de la Seu, Teresa Casassas; el president del consell comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; la directora adjunta de l’Alt Pirineu i Aran dels Serveis Territorials de Lleida, Marisa Feixa i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

El conseller Ausàs ha subratllat la importància per a la Seu, l’Alt Urgell, i les comarques veïnes i Andorra de tenir un institut d’ensenyament secundari. A més, el conseller ha recordat l’empenta de l’alcalde de l’època, Enric Canturri, i d’altres urgellencs, que van moure’s per aconseguir l’institut.

TALL JORDI AUSÀS, CONSELLER DE GOVERNACIÓ I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

La història de l’institut, conjuntament amb anècdotes personals, ha centrat la conferència d’un il·lustre exalumne de l’institut, Eugeni Bregolat, actualment ambaixador d’Espanya a Andorra. Bregolat ha substituït la medievalista i exalumna Isabel Pastor, que no ha pogut assistir a l’acte tal com estava previst inicialment.

Bregolat ha pronunciat un discurs entretingut, combinant història i la seva experiència com a alumne ja fa 50 anys. Bregolat ha tingut bones paraules per als seus professors, com l’Elvira Farràs i el director Joan Roig, que no han faltat a l’acte.

Bregolat, com actual ambaixador a Andorra, ha recordat que la proximitat de l’Estat veí va ser decisiva per obrir un institut al Pirineu de l’any 1933. El conseller Jordi Ausàs també ha subratllat la influència d’Andorra com a argument decisiu per implantar l’institut de la Seu.

TALL JORDI AUSÀS, CONSELLER DE GOVERNACIÓ I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

El de la Seu és un dels sis instituts fundats a Catalunya l'any 1933, durant la Segona República, també coneguda com la dels mestres. Tres generacions s’han format a l’institut urgellenc. Als anys 60, la Seu era la ciutat de l’estat espanyol amb el percentatge més alt universitari. I, actualment, és l’institut més gran del Pirineu i de tota la demarcació de Lleida, amb una àmplia oferta educativa..

Per tot això, l’institut Joan Brudieu ha estat proposat com a candidat al premi de Catalunya d’Educació.

TALL XAVIER FALCÓ, DIRECTOR IES JOAN BRUDIEU

L’emotiu acte d’homenatge ha finalitzat amb un concert del Cor de Cambra Caterva, dirigit per Amàlia Sans, que van interpretar alguns madrigals del mestre de capella Joan Brudieu.

I, per acabar, i amb tot el públic de peu, l’exdirector del cor de l’institut Antoni Cagigós va dirigir l’himne universitaria: el Gaudeamus Igitur.

Unes 250 persones van acabar la festa amb un sopar a l’Hotel el Castell de Ciutat.

 

ESCULTURES DE JAI RIUS A L’APARADOR

L’artista Jai Rius exposa una mostra de la seva escultura en formigó a l’espai d’art al carrer l’Aparador, a la plaça del Carme de la Seu d’Urgell. La col·lecció es titula INDIAN GODS & SOUVENIRS.

En Jai Rius treballa l’escultura en formigó com a material definitiu. Després d’un procés de modelatge i motllo perdut, aconsegueix el resultat final.

La policromia, les plaques d’alumini com a suport de la imatge plana i objectes plàstics completen l’obra.

Del treball escultòric se’n deriva el món de la imatge plana. El collage virtual, la fotografia, l’escàner i el color entren a formar part del nou treball de Jai Rius, on el joc amb diversitat d’objectes i imatges és bàsic per obtenir estàtues planes.

Les escultures de Jai Rius, fins l’1 de juliol, a l’Aparador.

http://jairius.com

 

   
 
 


 

 

 

Mapa Web:

Inici, Pirineus Televisió / Noticies locals Alt Urgell i Cerdanya / Apren a ballar amb "Pista de Ball" / "Els Savis del Pirineu" / Les Riuades del Segre al 1982 / L'equip de Pirineus TV / Programació UHF / Contactar-Participar