PirineusTV: Inici

Informatius: La Seu d'Urgell i Puigcerdà AVUI /
Arxiu de noticies d'els darrers mesos
Contactar
 

 

 

 

 
© 2009 PirineusTv
       

 

Alt Urgell-Cerdanya: 31 d'Agost de 2009

 

-ROSER CAPDEVILA INAUGURA LA FESTA MAJOR DE LA SEU 2009

La il·lustradora i creadora de les populars Les Tres Bessones, Roser Capdevila, ha estat l’encarregada de desitjar una molt bona festa major 2009 a tots els urgellencs. Com és tradició, la pregonera va donar per inaugurada oficialment la festa el dissabte al vespre, després de la cercavila de gegants i colles.

El pregó d’enguany ha estat diferent, ja que Capdevila ha decidit obsequiar el públic amb un pregó il·lustrat. Aquest any, com a excepció, el pregó s’ha fet des de la plaça dels Oms, en un escenari davant de l’ajuntament amb dues pissarres que la dibuixant havia demanat.

Sobre l’escenari, Capdevila ha estat acompanyada per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. L’alcalde ha presentat la il·lustradora i ha fet un repàs de la seva trajectòria professional.

Capdevila ha lloat la ciutat i ha explicat que hi té lligams familiars a través del seu marit. La il·lustradora, de 70 anys, ha recordat que, quan era jove, als pregons de festa major no hi faltaven mai dues figures: la del rector i la de la Guàrdia Civil.

Per tant, en una pissarra, Capdevila ha improvisat un dibuix del bisbe de la Seu, a qui ha caracteritzat amb el canut dels Minairons. A l’altra pissarra, Capdevila ha dibuixat un guàrdia civil, vestit amb capa i tricorni. Capdevila ha escollit aquests dos personatges perquè un també és el copríncep d’Andorra i l’altre simbolitza la Seu com a ciutat de frontera.

La dibuixant ha ofert un pregó breu, però original. La canalla s’ha concentrat davant de l’escenari per conèixer l’autora dels seus personatges de dibuixos favorits.

Per seguir el pregó des de la plaça dels Oms, s’hi ha habilitat una pantalla gegant perquè cap de les persones concentrades es perdés ni un detall del pregó il·lustrat.

Pirineus Televisió l’ha retransmès en directe.

 

 

 

 

 

-EL BALL CERDÀ APLEGA 180 PARELLES

El Ball Cerdà continua sent l’acte més multitudinari de la Festa Major de la Seu d’Urgell. Aquest any, l’han ballat unes 180 parelles a la plaça Patalín; és a dir, 360 balladors. Desenes d’espectadors s’han acostat a la plaça per veure la típica dansa urgellenca.

Els orígens del ball que representa el festeig de la parella es remunten al segle XVII. La tradició, tot i que amb alguna variació, s’ha conservat fins a l’actualitat.

Les obres de reforma del carrer Major havien fet témer que el Ball Cerdà hagués de canviar enguany d’emplaçament, però els treballs s’han acabat a temps i el ball s’ha pogut celebrar al seu escenari habitual.

Les parelles infantils i mitjanes han obert el ball cerdà aquest diumenge al matí. Unes 100 parelles de nens i joves han interpretat la dansa. L’interès dels més joves per aquesta dansa en garanteix la continuïtat els diumenges de festa major a la plaça del mercat.

Els més petits, els balladors de 3 anys, han estat els més aplaudits. Els infants s’esforcen per seguir les passes i les indicacions de la directora dels assajos del Ball Cerdà, Dolors Carrillo. Algun infant plorava abans d’entrar a la plaça i d’altres corretejaven per la plaça sense fer massa cas a la música. Però tots ho han fet molt bé i han demostrat ser el futur del Ball Cerdà urgellenc.

Després dels infants, els balladors mitjans han demostrat la seva habilitat seguint les passes del típic ball al so de la Cobla. Després que totes les parelles hagin sortit al centre de la plaça, tots junts, grans i petits, han deixat la plaça Patalín.

Minuts més tard, després de fer una volta pels carrers de la ciutat acompanyats de la cobla, han fet la seva aparició a la plaça les 75 parelles adultes. Com sempre, els homes solters amb la barretina i la faixa vermella, i els casats, morada. El Fadrí major d’enguany ha estat Ramon Aril.

Entre les parelles que han participat al ball cerdà hi ha hagut el conseller de governació, l’urgellenc Jordi Ausàs; l’alcalde de la Seu, Albert Batalla; i els regidors Jordi Mas, Josep Maria Carles, Miquel Caminal, Anna Vives i Lluís Biosca.

Totes les parelles han demostrat la seva habilitat al mig de la plaça. I al final, les balladores han tret a ballar els homes del públic.

Pirineus Televisió, amb els comentaris d’Isidre Domenjó, ha retransmès per cinquè any el Ball Cerdà en directe.

 

   
 
 


 

 

 

Mapa Web:

Inici, Pirineus Televisió / Noticies locals Alt Urgell i Cerdanya / Apren a ballar amb "Pista de Ball" / Els Savis del Pirineu / Les Riuades del Segre al 1982 / Llegendes del Pirineu: Manairons / Detalls de la Catedral de La Seu d'Urgell